Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Segon dia de vaga del personal mèdic i docents, que es mobilitzaran per tot el territori
26/01/2023

La sanitat i l'educació viuen un nou dia de protestes, mentre que els taxistes, que aquest dimecres van protestar a Barcelona, tornen avui a la feina

324


Segona jornada de vaga a la sanitat i l'educació i també de mobilitzacions. El personal mèdic es manifesta, de nou, aquest dijous a Barcelona. La marxa anirà des de la plaça Sant Jaume fins al Parlament. Ahir, més de 9.000 metges van sortir al carrer com a protesta per la sobrecàrrega de feina i reivindicant millores salarials. Segons els organitzadors, el seguiment de la vaga va ser d'un 75%, tot i que el Departament de Sanitat rebaixa el xifra en el 26%.
Tant sindicats com govern comparteixen el diagnòstic sobre la situació del sistema sanitari i els seus professionals. Però no es posen d'acord en com s'ha de fer. I és per això que les mobilitzacions continuen avui i poden tenir continuïtat la setmana que ve. Metges de Catalunya ja ha convocat tres jornades de vaga més la setmana vinent: els dies 1, 2 i 3 de febrer.
Aquest divendres hi ha una nova reunió per reprendre les negociacions.
Els serveis mínims fixats per la Generalitat al sistema sanitari contemplen un 33% de la plantilla als centres assistencials i que les urgències i les unitats especials funcionin amb normalitat. Pel que fa a la resta de serveis hi ha fixat un 50% de personal.
 
Mobilització dels docents
També tornaran a sortir aquest dijous al carrer els docents. Després que aquest dimecres més de sis mil docents es manifestessin a Barcelona, la protesta serà avui descentralitzada arreu del país. Segons el Departament d'Educació, en la primera jornada de mobilització el seguiment ha estat del 7,7%.
Aquest dijous hi ha concentracions previstes a Tarragona, Lleida i Girona i també al migdia davant el Departament d'Ensenyament. Els docents demanen acabar de revertir les retallades i negociar el calendari escolar. Entre altres coses, volen que es dediqui el juliol a la formació, que és voluntària, en comptes de tenir l'obligatorietat d'anar als centres degut a l'avançament del curs escolar.
Les negociacions amb el govern, però, estan encallades i per això, asseguren, continuaran les mobilitzacions.
El sindicat Infermeres de Catalunya també s'uneix avui a la mobilització dels docents.
En l'àmbit educatiu, la Generalitat ha fixat uns serveis mínims d'una persona de l'equip directiu per a cada centre, un docent per a cada tres aules, des d'educació infantil fins a secundària, i un 50% de la plantilla dels centres en educació especial i les escoles bressol.
 
Els taxistes fan una "treva"
Els taxistes també han sortit al carrer aquest dimecres a Barcelona, però avui tornen a la feina. Denuncien l'incompliment de la normativa vigent de VTC i plataformes com Free Now.
El govern s'ha compromès a blindar per llei les tarifes del servei. I, en assemblea, els taxistes han decidit desconvocar l'aturada prevista per al Saló Internacional de l'Audiovisual, la setmana que ve.
En canvi, de moment mantenen la protesta de final de febrer, coincidint amb el Congrés de Mòbils.


« Volver
38293429 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.