Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Clàusules abusives en el lloguer: una sentència contra un fons obre la porta a més denúncies
18/01/2023

Una jutge de Barcelona ha anul·lat 9 de les 10 clàusules denunciades per una llogatera de Granollers, una de les quals apujava el preu un 30% després de 3 anys

324


Un jutjat de Barcelona acaba d'emetre la primera sentència a Espanya contra una immobiliària per clàusules abusives en un contracte de lloguer, en concret, 9 de les 10 clàusules que es van denunciar.
És el cas de Sílvia Torres, que va decidir lluitar contra les clàusules del contracte de lloguer que li va fer Lazora, una de les empreses que pertany a Azora, el tercer fons d'inversió més gran d'Espanya, que té milers de pisos de lloguer. Era David contra Goliat i poc es pensava que podria guanyar.
Viu en un pis de 60 metres quadrats, a Granollers; va renovar el contracte el 2020 amb els nous propietaris del pis i va passar de pagar 385 euros al mes a 690, però quan va examinar el contracte va veure que després de tres anys n'hauria de pagar 1.100.
D'això ja en fa gairebé tres anys, i avui celebra amb el Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda, que li han gestionat la denúncia, la que asseguren que és la primera sentència a Espanya contra clàusules abusives d'un gran fons d'inversió immobiliària:
"Ja no només estic contenta pel meu cas sinó per tota la gent que hi ha al darrere. I espero que aquest tipus d'empreses no abusin, ni pretenguin enganyar persones que no tinguin tants recursos o tant coneixement. Per això espero que això estableixi un precedent important."
Clàusules imposades sistemàticament als llogaters
Segons el Sindicat, són clàusules que aquest fons imposa sistemàticament als llogaters, i per això les conseqüències jurídiques d'aquesta primera sentència poden beneficiar molta gent:
"Aquest és un precedent inèdit a l'estat espanyol atès que és el primer judici contra la inclusió de clàusules abusives en els contractes de lloguer i, per tant, obre les portes a canviar el futur de milers de persones que viuen de lloguer i hi estan afectades."
"Fita de gran transcendència"
Per part del Col·lectiu Ronda, l'advocada Montse Serrano ha qualificat la sentència de "fita de gran transcendència" perquè evidencia "el desequilibri de forces" a l'hora de signar un contracte:
"Aporta llum sobre els abusos i els desequilibris en perjudici dels llogaters que Azora i altres grans tenidors i fons d'inversió incorporen de forma sistemàtica i massiva als contractes de lloguer."
Serrano ha elogiat "la contundència i claredat" de l'argumentació de la sentència, i la "rellevància jurídica" pel fet que la mateixa Azora hagi reconegut durant el judici que són "contractes d'adhesió", sense marge del llogater per negociar res:
"No existeix cap possibilitat per part de les persones consumidores de negociar, oposar-s'hi o matisar el contingut del contracte que se'ls imposa i han d'acceptar que es vulnerin els seus drets perquè necessiten un lloc on viure".
La clàusula de "bonificació"
L'augment desorbitat del lloguer de Sílvia Torres s'explicava per una clàusula que es presentava com una "bonificació" del 30% per als 3 primers anys de contracte, i que aclaria el preu "real" més alt en un annex.
La titular del jutjat 31 de Barcelona, Judit Peries, ha considerat que aquesta clàusula no només és abusiva, sinó que també té ànim de confondre i enganyar el llogater.
En la seva argumentació, la jutge recorda que, per llei, l'arrendatari no hauria pogut apujar el preu per sobre de l'IPC durant els 7 anys de vigència del contracte:
"L'empresa, amb aquesta 'tàctica contractual' de la bonificació de contracte, el que evita és aplicar la voluntat del legislador, perquè el llogater, després de 3 anys, és obligat 'implícitament' a abandonar l'habitatge."
8 clàusules més anul·lades per abusives
Amb les altres 8 clàusules anul·lades Azora pretenia inspeccionar el pis quan volgués, quedar-se la fiança si hi havia desperfectes mínims o penalitzar "desproporcionadament" l'endarreriment en l'entrega de les claus.
Les altres clàusules obliguen a pagar una assegurança per impagament, renunciar a drets en cas d'interrupció de subministraments i també a rebre compensacions si l'empresa incompleix el contracte.
Una de les clàusules anul·lades per la jutge és especialment sagnant: afirma que cadascuna de les altres clàusules s'han negociat individualment entre l'empresa i el llogater.
L'única clàusula admesa: registre de morosos en cas d'impagament
L'única clàusula denunciada que no ha anul·lat la jutge és la que autoritza l'empresa a incloure el llogater en un registre de morosos en cas que no pagui el lloguer.
El Sindicat de Llogateres i el Col·lectiu Ronda descriuen Azora com el tercer fons d'inversió immobiliari més gran d'Espanya, amb 13.000 habitatges en propietat i 20.000 gestionats directament.
La demanda contra Azora per aquest cas es va presentar l'octubre del 2020 i llavors ja es va fer pública com la primera per clàusules abusives a un fons d'inversió.
Llavors Sílvia Torres va explicar que l'empresa no li va donar temps per mirar-se bé el contracte: "Em van fer entrar en un despatx, i vaig demanar si podia emportar-me el contracte per consultar-ho i no em van deixar."
Ara celebra haver posat la denúncia, i afegeix que no ho va fer per ella, sinó pels veïns que van haver de marxar perquè no van tenir una altra opció:
"Jo ho tenia molt fàcil: agafar les maletes i marxar, però també hi havia gent al darrere, hi havia gent gran, pensionistes, hi havia gent amb nens petits que van haver de marxar perquè no tenien temps de ficar-se en una demanda com aquesta, i jo vaig pensar que ja no era només per mi, era que no volia que enganyessin més gent."
El judici es va fer dos anys després, el 25 de novembre, i ara l'empresa pot recórrer la sentència a l'Audiència de Barcelona, de manera que és previsible que el cas no es tanqui definitivament fins d'aquí un temps.


« Volver
38859593 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.