Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Nou intent del PSOE per renovar el Constitucional, ara a través d'una proposició de llei
21/12/2022

Els socialistes tenen intenció de registrar la proposició de llei aquesta mateixa setmana i volen fer-ho conjuntament amb altres grups

324


Nova maniobra del govern espanyol per intentar esquivar el veto del Tribunal Constitucional. El PSOE vol presentar una proposició de llei que inclogui l'esperit de les dues esmenes de la reforma del Codi Penal que l'alt tribunal va vetar que es tramitessin al Senat.
Els partits que formen part del govern espanyol tenen intenció de registrar la proposició de llei aquesta mateixa setmana. La intenció és que no la presentin només els socialistes, sinó que ho facin conjuntament amb altres grups.
Per això, ja han començat converses amb diversos partits que s'han mostrat en contra de la decisió del Constitucional perquè se sumin a la iniciativa. No es descarta que s'hi afegeixin els grups que van donar suport a la reforma del Codi Penal quan es va aprovar dijous passat al Congrés dels Diputats, és a dir, PSOE, Unides Podem, Esquerra, PNB, PDeCAT, Més País i EH Bildu.
Fonts parlamentàries apunten que la proposició de llei es farà mitjançant la tramitació urgent.
L'objectiu és que la proposició de llei estigui aprovada abans de final d'any, tot i que no es descarta habilitar el mes de gener, durant el qual habitualment no hi ha activitat parlamentària, si no és possible tirar-ho endavant abans.
L'opció d'una proposició de llei és compatible amb altres propostes, com la Proposició de Llei per reformar la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que va presentar aquest dilluns a la nit Més País:
Les dues esmenes que ha frenat el Constitucional
El contingut de la proposició de llei seran les dues esmenes que el Constitucional va impedir que es tramitessin al Senat. Una és la que pretén eliminar la majoria de tres cinquenes parts per nomenar els dos magistrats del TC proposats pel Consell General del Poder Judicial.
La segona esmena és la que vol modificar el mateix Constitucional eliminant l'examen d'idoneïtat (el plàcet) als nous magistrats i habilitant l'opció de renovar per sisenes parts i no per terços.
Incloure aquestes dues esmenes dins la reforma del Codi Penal és la via que va trobar el govern espanyol per intentar superar el bloqueig del Poder Judicial davant la falta d'acord amb el PP. Fa més de quatre anys que el CGPJ està en funcions i, a l'estiu, el bloqueig va estendre's al Tribunal Constitucional, on hi ha quatre magistrats amb el mandat caducat, els dos que correspon nomenar al CGPJ i els dos proposats pel govern espanyol.


« Volver
39210140 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.