Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Qui són els quatre nous membres del Tribunal Constitucional, que comencen avui a treballar
09/01/2023

Una de les primeres decisions que haurà de prendre el nou tribunal, amb un canvi de majories, serà l'elecció del president de l'òrgan

Redacció
324


Aquest dilluns prenen possessió els quatre nous magistrats del Tribunal Constitucional, després de prometre o jurar el càrrec davant de Felip VI l'últim dia de l'any passat. Serà en un acte solemne que servirà per consumar la renovació parcial del TC, pendent des del 12 de juny passat.
Dels nous magistrats, tres són progressistes, cosa que ha permès un canvi de majoria a l'alt tribunal, i un és conservador.
El govern espanyol ha decidit dos membres: el més conegut mediàticament és l'exministre de Justícia que va negociar els indults als líders del procés, Juan Carlos Campo i l'altre és la catedràtica de la Universitat de Barcelona Laura Díez Bueso.
A Catalunya, Laura Díez va ser assessora del tripartit en la reforma de l'Estatut, és investigadora dels estats descentralitzats i ha estat vicepresidenta del Consell de Garanties Estatutàries. Fa pocs dies deia que "els límits de la coordinació estatal estan desdibuixats" i apuntava així a una reforma de la Constitució per millorar la coordinació entre Estat i comunitats autònomes.
Els altres dos noms han estat escollits pel Consell General del Poder Judicial, després d'un llarg bloqueig. Són la progressista María Luisa Segoviano, expresidenta de la Sala social del Tribunal Suprem i partidària d'estudiar "a poc a poc" el dret a l'autodeterminació, i el magistrat conservador César Tolosa, fins ara president de la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem.
Elecció del president
Els nous nomenaments suposen un canvi de majories entre els dotze magistrats que componen el Constitucional. A partir d'ara, els progressistes seran majoritaris, per 7 jutges a 4, que seran 5 quan el Senat triï el magistrat conservador pendent.
Una de les primeres decisions que haurà de prendre el nou Constitucional serà l'elecció del seu president. Els dos candidats que han transcendit són: Cándido Conde Pumpido, exfiscal general de l'Estat amb Zapatero, i María Luisa Balaguer, jurista andalusa experta en igualtat de gènere. Tots dos progressistes.
Aquesta composició hauria d'afavorir que es desencallessin temes delicats com els recursos del PP contra la llei de l'avortament, la de l'eutanàsia o el català a l'escola, que fa anys que estan guardats en un calaix d'aquest edifici.
L'acte de presa de possessió dels nous magistrats tindrà lloc a la seu del tribunal i està previst que el fins ara president Pedro González-Trevijano hi faci un discurs de comiat. La resta de membres sortints de l'organisme són el vicepresident Juan Antonio Xiol, Santiago Martínez-Vares i Antonio Narváez.
Després de la sortida de González-Trevijano, el magistrat de més antiguitat, Ricardo Enríquez, assumirà de manera interina les funcions de president per convocar un primer ple en el qual es votarà el president i el vicepresident.


« Volver
39208799 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.