Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Els treballadors catalans perden 5 punts de poder adquisitiu: el mapa de salaris i inflació
11/01/2023

La pujada salarial dels treballadors en conveni tot just supera el 3%, mentre que el cost de la vida puja més d'un 8%

324


Els convenis registrats fins al mes de desembre deixen una pujada mitjana dels salaris de tot just un 3% a Catalunya i d'un 2,78% en el conjunt d'Espanya, segons les dades publicades pel Ministeri de Treball. A Catalunya és on més convenis s'han registrat i també on hi ha més treballadors afectats.
Són increments molt allunyats de les pujades que han tingut els preus en general. A Catalunya la inflació mitjana se situava entorn del 8,2% i, per tant, el milió cent mil treballadors que han fixat les condicions en base a aquest convenis (del total de tres milions i mig de treballadors que hi ha a Catalunya) han perdut cinc punts de poder adquisitiu.
De tota manera, alguns convenis han recuperat les clàusules de revisió salarial, i això comportarà que, d'aquí un o dos anys, els treballadors puguin recuperar, si no tot, una part del poder de compra perdut en aquests temps d'inflació alta.
Els sindicats i patronals calculen que la inflació tornarà a nivells més moderats els pròxims anys i han trobat en aquesta fórmula la manera de repartir l'impacte de la gran pujada de preus.
En el cas dels treballadors públics es va intentar mantenir un cert poder adquisitiu pactant un increment del 9,5% en tres anys.
Les pujades salarials són desiguals. Al País Basc, per exemple, és on més han crescut els sous.
Una bona part dels convenis són de la indústria i han acabat marcant, de mitjana, una millora de sou del 3,29% per a més de dos milions de treballadors.
Per sota, en canvi, queden els increments pactats en els convenis del comerç del metall i reparació de vehicles, que afecten un milió i mig de treballadors. A les taules salarials s'hi ha sumat un 2,62%.
En el sector de l'hostaleria, que durant el 2022 ha notat la remuntada i l'activitat sense restriccions, s'han firmat diferents convenis que deixen de mitjana una pujada de 2,5% per a un milió de treballadors.
En la construcció, poc més de mig milió de treballadors han aconseguit millorar el sou un 3%.


« Volver
39218082 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.