Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Els progressistes del TC, enfrontats per escollir president a poques hores del termini
11/01/2023

Cándido Conde-Pumpido és el magistrat de més antiguitat i de més edat del bloc progressista, però María Luisa Balaguer podria tenir el suport del bloc conservador

324


Els anomenats magistrats progressistes que ara tenen la majoria al Tribunal Constitucional no s'han posat d'acord, en una primera reunió, per consensuar un candidat per a la presidència.
Cándido Conde-Pumpido, exfiscal general de l'Estat amb Zapatero, i María Luisa Balaguer, jurista andalusa experta en igualtat de gènere, es mantenen ferms en la seva candidatura i competiran per aquest lloc en el ple previst per a aquest dilluns al migdia.
Conde-Pumpido és percebut com el candidat amb més opcions, perquè és el magistrat de més antiguitat i de més edat del bloc progressista, mentre que Balaguer vol ser una candidata de consens entre els dos corrents del Constitucional.
El magistrat conservador Ricardo Enríquez es perfila com a vicepresident del tribunal, un càrrec que també està vacant.
La votació serà secreta. A la primera volta cal majoria absoluta per obtenir el càrrec, i a la segona s'imposa el candidat més votat. La presidència és un lloc clau perquè controla quina és la prioritat de temes a tractar.
La nova composició hauria d'afavorir que es desencallessin temes delicats com els recursos del PP contra la llei de l'avortament, la de l'eutanàsia o el català a l'escola, que fa anys que estan guardats en un calaix d'aquest edifici.
Una progressista amb els vots dels conservadors?
Els set magistrats del bloc progressista, i ara majoritari, es van reunir dimarts al matí durant més de dues hores per intentar consensuar un únic candidat, però no va ser possible per la intenció de tots dos d'assolir la presidència i perquè cap dels dos semblava reunir els suports suficients per alçar-se directament amb la victòria.
Es podria donar el cas, però, que el sector conservador --ara amb una minoria de quatre magistrats-- s'inclinés per donar suport a Balaguer i facilitar-li aquests vots.
De moment no queda clar quants suports podria sumar al seu propi bàndol, on els magistrats Ramón Sáez, Inmaculada Montalbán i els nouvinguts Juan Carlos Campo i Laura Díez serien més proclius a Conde-Pumpido, de manera que el vot clau seria el de María Luisa Segoviano.
En la polèmica i dificultosa renovació del Tribunal, el govern espanyol ha decidit dos membres, mentre que els altres dos noms han estat escollits pel Consell General del Poder Judicial després d'un llarg bloqueig.


« Volver
39222748 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.