Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Ple insòlit del TC per decidir sobre la seva pròpia renovació arran d'un recurs del PP
15/12/2022

Els populars han presentat un recurs per reclamar mesures urgents per aturar la votació d'aquest dijous sobre una part de la reforma del Codi Penal, la que hauria de permetre desbloquejar el Poder Judicial

Redacció
324


El Tribunal Constitucional ha anunciat un "ple extraordinari i urgent" per decidir si paralitzen la reforma del govern espanyol amb què el pretén renovar el tribunal i desbloquejar així el Poder Judicial.
La decisió del Constitucional s'ha pres després que el PP hagi presentat un recurs aquest dimecres al matí en què els reclama que es prenguin mesures urgents per aturar la votació que s'ha de fer aquest dijous a la tarda.
El president del TC, Pedro Gónzález-Trevijano, ha convocat el ple extraordinari a les 10 del matí. Sobre la taula, dos temes. En primer lloc, si admeten a tràmit o no el recurs d'empara que ha presentat el PP, on sol·liciten que s'aturi aquest procés legislatiu impulsat per Pedro Sánchez per desbloquejar la renovació del Constitucional canviant-ne el sistema d'elecció.
El recurs es dirigeix concretament contra l'acord de la Comissió de Justícia, que dilluns passat va aprovar --entre altres-- les esmenes del PSOE i Unides Podem en el marc de la proposició de llei per reformar el Codi Penal, amb la derogació de la sedició. En aquestes esmenes, proposen passar d'una majoria de tres cinquens a una simple perquè el CGPJ designi els seus dos candidats al TC.
Si el recurs dels populars s'accepta, hauran de decidir si s'accepten les cautelaríssimes que demanen. Si no ho fan, se seguiria el tràmit ordinari de petició d'informes a les parts interessades i la resolució trigaria uns dies. Però si les accepten, el PP aconseguiria que aquest dijous no es pugui votar aquesta reforma del poder judicial.

El PSOE demana al TC que permeti la votació
Per intentar evitar-ho, el PSOE ha presentat un altre recurs al Constitucional, en què els demana que, si accepten a tràmit el recurs dels populars, rebutgin l'aplicació de mesures cautelaríssimes, com aturar el procés d'aprovació de la reforma.
El recurs dels socialistes també subratllat que, "atès que els recurrents --el PP-- ha anunciat un eventual recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma de la Llei, una vegada aprovada, el Tribunal Constitucional podrà pronunciar-se" sobre el fons i sobre el procediment per aprovar-la.
Trevijano ha encarregat la ponència sobre la petició del PP al magistrat del sector conservador Enrique Arnaldo. Des de La Moncloa no han volgut entrar a valorar la convocatòria d'aquest ple del Constitucional i deixen clar que respecten la separació de poders.
"Ús fraudulent dels tràmits parlamentaris"
En un comunicat el PP ha justificat el seu recurs perquè considera que s'ha fet un "ús fraudulent dels tràmits parlamentaris", per la "falta de connexió" de les esmenes amb la proposició de llei, per donar via lliure a unes modificacions que són "inconstitucionals de forma manifesta".
I és que el govern espanyol va aprofitar la reforma del Codi Penal que es vota aquest dijous per intentar resoldre el bloqueig del PP a la renovació del Tribunal Constitucional. La reforma inclou dues esmenes que rebaixen la majoria necessària al ple del CGPJ --de 3/5 a majoria simple-- per elegir els dos magistrats que li pertoquen del TC.
"Les esmenes suposen un atemptat contra la separació de poders i un trencament greu de l'estat de dret, a més de ser indiscutiblement incompatibles amb la Constitució", sostenen els populars.
Ple per aprovar la reforma del Codi Penal
Tot plegat pot afectar la resta de punts de la reforma del Codi Penal que el Congrés ha de votar aquest dijous a la tarda. Són la derogació del delicte de sedició, la modificació del de malversació per establir penes d'entre 1 i 4 anys quan no hi hagi ànim de lucre, la reformulació del de desordres públics agreujats, i la creació del d'enriquiment il·lícit per a càrrecs públics.
La reforma arriba al ple del Congrés envoltada de polèmica. El govern espanyol ha hagut d'afrontar les crítiques de l'oposició de dretes per les suposades cessions a l'independentisme, però també de formacions independentistes, com Junts i la CUP, contràries a l'enduriment dels desordres públics, i de barons socialistes del PSOE, com Emiliano García-Page i Javier Lambán, que a cinc mesos de les eleccions autonòmiques han criticat que Sánchez --en paraules de Page-- "pacti amb els delinqüents la seva pròpia condemna".


« Volver
39233884 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.