Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
Qui és el responsable del caos a les oposicions a funcionari? Els detalls del contracte
03/05/2023

La Generalitat analitzarà les incidències abans de decidir si repeteix els exàmens o si penalitza l'empresa Cegos, a qui va subcontractar tot el procés

3/24


Com es van organitzar les polèmiques i caòtiques oposicions d'aquest cap de setmana, en què es van presentar més de 13.000 persones per cobrir gairebé 2.000 places de funcionari públic en tots els grups, cossos i escales de la Generalitat? Per què hi va haver tantes mancances i irregularitats i qui n'és el responsable?
TV3 ha tingut accés i ha pogut analitzar amb detall el contracte de licitació d'aquestes proves, que ja està penjat a la Plataforma de Contractació de Licitació Pública de la Generalitat.
Al concurs, que es va convocar al setembre i es va adjudicar al novembre, s'hi van presentar dues empreses: Cegos Espanya i la italiana Selexi, i finalment es va adjudicar a la primera, amb seu a Madrid, per un milió i mig d'euros, fins al 2024; en concret, 1.497.656,94, sempre que no hi hagués incompliments greus, com els que s'han denunciat ara, que podrien comportar penalitzacions.
Després d'una jornada de proves plena d'incidents i davant l'allau de crítiques, el govern ja ha cessat aquest dimarts la directora general de Funció Pública, Marta Martorell, a qui considera màxima responsable del que va passar, i l'ha substituït per Anna Maria Molina, fins ara subdirectora general d'Anàlisi i Planificació Estratègica.
Tot i això, segons la portaveu del govern, Patrícia Plaja, l'empresa subcontractada no va fer "el que tocava":
"L'empresa que estava contractada per fer aquests serveis logístics no ho va fer com tocava, i n'és la primera responsable. Però també hi ha una responsabilitat important de l'adminstració, que no defugim, i és que des de Funció Pública no es va fer el control i el seguiment pertinent sobre en quines condicions s'arribava a l'execució d'aquestes proves."
Els detalls del contracte
Els sindicats asseguren que la responsabilitat és de la Generalitat, encara que les proves estiguessin subcontractades a l'empresa Cegos. Segons explica el document de classificació de les ofertes, es va optar per Cegos perquè va obtenir millor puntuació, sobretot en l'apartat d'especialització de les tasques i perquè va oferir un preu més baix.
Les tasques que havien de fer, segons consta al contracte, són les següents:
    1.    Impressió de quadernets d'exàmens
    2.    Elaboració i impressió dels fulls de codis de barres
    3.    Elaboració i impressió dels fulls de resposta autocopiatius
    4.    Preparació de sobres etiquetats
    5.    Recollida dels fulls de resposta i els quadernets dels exercicis
    6.    Lectura òptica dels fulls de resposta i obtenció i lliurament dels resultats a l'OSP/SGS
    7.    Destrucció dels quadernets dels exercicis de totes les proves ja realitzades
    8.    Vigilància i supervisió d'exàmens (que es va subcontractar a una empresa externa)
En el plec d'especificacions tècniques s'establia, per exemple, que es podien subcontractar totes les tasques excepte la lectura òptica dels fulls de resposta i l'obtenció i lliurament de resultats. I, de fet, Cegos va subcontractar la vigilància de les aules a través de l'empresa Randstaad.
El contracte també preveu què pot passar si hi ha incompliments per part de la companyia, que poden arribar a la dissolució del contracte. Es consideren incompliments greus tots els temes relacionats amb la confidencialitat dels opositors, errades reiterades en la impressió, distribució i recollida del material per fer les proves, en la seva custòdia. I es poden imposar sancions del 5% del preu d'adjudicació.
Cegos no ha volgut parlar aquest dimarts als mitjans.
Hores de retard, pocs exàmens i alguns d'equivocats, i mínima vigilància
Hores d'espera per a un examen que no va arribar mai --perquè no hi havia prou exemplars per a tothom--, distància entre opositors massa petita, exàmens no custodiats o mòbils dins l'aula són algunes de les irregularitats que han denunciat els interins que dissabte es van presentar al concurs d'oposició per estabilitzar la plaça.
En el cas dels opositors amb discapacitats, que feien les proves a les dependències de Funció Pública, van acabar començant l'examen dues hores i mitja més tard del que estava previst. I durant tot aquest temps d'espera van estar tancats en una aula, sense poder-ne sortir ni fer res i gairebé "suplicant" per poder anar al lavabo abans de començar la prova.
La Generalitat ha habilitat un formulari per recollir tots els problemes que es van produir i les queixes dels assistents, i analitzarà les incidències abans de decidir si repeteix els exàmens. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà també compareixerà al Parlament un cop recollides totes les dades per donar explicacions.


« Volver
38890438 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.