Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
El periodista Pablo González, un any empresonat a Polònia acusat de ser espia rus sense proves
01/03/2023

"Fa un any que no veu els fills": la seva dona Oihana Goiriena denuncia que ha passat un any sense avenços judicials i amb el pes d'una acusació per la qual li podrien caure 10 anys de presó

324
Redacció


L'inici de la guerra a Ucraïna va significar el començament d'un malson per al periodista Pablo González i la seva família. Amb doble nacionalitat, espanyola i russa, a González el van detenir a Polònia acusat de ser un espia rus, tot i que mai han aportat proves que ho corroborin. No hi ha precedents d'un periodista europeu empresonat tant de temps de manera preventiva en un altre país de la Unió Europea sense proves que ho justifiquin. És la gran pregunta darrere l'any de Pablo González en una presó polonesa.
González va ser detingut a Polònia. Acabava de sortir d'Ucraïna i li van trobar dos passaports: el de Rússia, país on va néixer i viu el seu pare, i el d'Espanya, on va venir de nen i viu la seva mare.
A l'espera d'una acusació formal, González ha estat tot aquest any 23 hores al dia en condicions d'aïllament en ser considerat presoner perillós. La denúncia per indefensió davant del Tribunal Europeu de Drets Humans encara no ha donat fruits i Oihana Goiriena, la seva dona, se sorprèn que just ara la fiscalia polonesa hagi demanat al govern que confirmi que González té la nacionalitat espanyola.
"M'ha agafat per sorpresa que la comissió rogatòria arribi ara, un any després. Et preguntes: què han estat fent en tot aquest any? Què han estat investigant? T'ho preguntes, sobretot, perquè només detenir-lo van dir que tenien proves irrefutables"
I lamenta no haver rebut ni una trucada del govern espanyol.
"Sobretot que m'expliquin per què els sembla justificat que durant un any ell no hagi tingut contacte amb els seus fills. Que no hagi pogut parlar per telèfon amb els seus fills. Ens diuen que no tenen la certesa de qui pot estar a l'altre costat del telèfon".
Goiriena va poder-lo visitar al novembre i actualment el contacte més regular amb González el manté el cònsol espanyol, a Varsòvia, que pot visitar-lo un cop al mes. Però ha passat un any sense avenços judicials i amb el pes d'una acusació per la qual li podrien caure 10 anys de presó.
La detenció i l'acusació de Polònia
Quan el periodista Pablo González va ser detingut el 28 de febrer del 2022, les autoritats poloneses el van acusar de "participar en activitats dels serveis d'intel·ligència estrangers contra Polònia", que, segons l'article 130.1 del Codi Penal polonès, és punible amb deu anys de presó.
L'executiu polonès va afirmar en un comunicat que el mantindria en presó preventiva durant tres mesos. González va ser identificat com a "agent de la Direcció Principal d'Intel·ligència de l'Estat Major de les Forces Armades de la Federació Russa". Li van atribuir el delicte de "dur a terme operacions en benefici de Rússia aprofitant-se del seu estatus de periodista".
Segons va publicar el diari Público, el 6 de febrer, González va ser detingut durant unes hores pels serveis de seguretat ucraïnesos a Kíiv, pocs dies abans que comencés la invasió russa. El van interrogar i el van titllar de "prorús" tot remarcant que havia treballat pel diari basc "Gara".
Segons Público, mentre retenien el periodista a Ucraïna, agents del CNI van interrogar familiars i amics seus al País Basc i Catalunya. Després de l'interrogatori, Pablo González va sortir d'Ucraïna. Quan va començar la invasió, el periodista basc va decidir viatjar a Polònia per cobrir l'èxode de refugiats ucraïnesos que travessaven la frontera. Va ser aleshores que els serveis d'intel·ligència polonesa el van detenir.
La reclamació d'ONG i partits polítics
El PNB i EH Bildu han reclamat la posada en llibertat de Pablo González. El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban ha explicat en roda premsa que li sembla inaudit que, havent transcorregut un any, no hagi estat posat a disposició judicial i no se n'hagi resolt el cas. Esteban ha comentat que desconeix els detalls de l'acusació, però ha insistit que no li sembla "de rebut" que encara no s'hagi decidit sobre la seva "posada en llibertat" o la imposició d'uns "càrrecs concrets" per "resoldre sobre aquest judici".
Jon Iñarritu, d'EH Bildu, ha denunciat la indefensió i la situació d'aïllament que pateix el periodista basc des de fa un any, a més de reclamar al govern que s'hi impliqui directament per aconseguir la llibertat immediata.
Amnistia Internacional ha denunciat la situació d'aïllament de Pablo González i ha reclamat a Polònia que respecti el dret del periodista basc a "un procés just, a tenir accés a un advocat de la seva elecció i a poder comunicar-se amb la seva família".


« Volver
39000475 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.