Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
L'euríbor es dispara a nivells del 2008: així afecta en la butxaca dels hipotecats
01/03/2023

L'índex amb què es calculen les hipoteques ha tancat el febrer al 3'5%, un fet que pot suposar encariments de quota d'entre 300 i 500 euros al mes de mitjana

324
Jordina Molas Salort


Les hipoteques s'encariran aquest febrer perquè l'euríbor continua disparat. Aquest mes, l'índex amb què es calculen la majoria d'hipoteques ha tancat al 3'5%, uns nivells que no es veien des de l'inici de la crisi del 2008.
L'escalada ha sigut molt ràpida si es té en compte que, fa un any, l'euríbor encara estava en negatiu. Això afecta directament la butxaca dels hipotecats amb una hipoteca de tipus variable que, en general, es revisa cada any.

Quotes entre 300 i 500 euros mensuals més cares
Aquesta pujada significa que, a qui li toqui revisar ara, l'encariment de les quotes pot ser significatiu. Posem, per exemple, un hipotecat a qui li quedi per pagar uns 160.000 euros, la hipoteca mitjana que hi ha a Catalunya, amb un euríbor més un diferencial de l'1% a pagar en 25 anys. La quota passarà dels 597 euros actuals a 920 euros a partir d'ara, una pujada de més de 300 euros cada mes.
Però, si el que queda per pagar són 250.000 euros, amb les mateixes condicions que el cas anterior, les quotes passaran dels 900 als 1.400 euros al mes, 500 euros més a cada quota.
 
Hipoteca fixa o variable?
L'impacte real a l'economia de les famílies dependrà de quin tipus d'hipoteca van firmar. S'ha de tenir en compte que quan es paguen més interessos és durant els primers anys de la hipoteca. I al voltant d'un 75% d'aquestes noves hipoteques, les que s'han firmat des del 2016, s'han fet a tipus fix i pagaran sempre la mateixa quota.
I els que tenen hipoteca variable, si són de fa més anys, van pagar el gruix d'interessos a l'inici del préstec i han pogut tenir unes quotes més reduïdes els últims anys perquè els tipus d'interès estaven en negatiu. I ara notarien menys la pujada perquè, a mesura que va vencent el préstec, es paga més capital i menys interessos. 

Una perspectiva a l'alça
Feia més de 14 anys que l'euríbor no estava per sobre del 3,5% i, per ara, no es veu el final d'aquesta escalada perquè el Banc Central Europeu té previst seguir apujant els tipus d'interès mentre no aconsegueixi frenar l'escalada dels preus. I la inflació encara no afluixa, perquè aquest dimarts s'ha conegut la dada avançada de l'IPC de febrer i ha pujat al 6,1%.


« Volver
39014282 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.