Castellano | Català
Usuario Contraseña
 
Noticia
1px
 
El Constitucional avalarà retirar per llei la custòdia compartida dels fills als maltractadors
11/04/2024

La majoria progressista del tribunal tomba la proposta d'un dels magistrats que qüestionava aquest punt de la llei de protecció a la infància i l'adolescència

Noticias 3/24   
Redacció


El Tribunal Constitucional ha avançat que declararà constitucional retirar la custòdia dels fills quan qualsevol dels progenitors estigui immers en un procediment penal, sigui per violència contra la parella o contra els
fills, segons ha avançat "El Periódico" i ha confirmat TV3.
La majoria progressista del tribunal ha tombat la proposta d'un dels magistrats que qüestionava aquest punt de la llei de protecció a la infància i l'adolescència --coneguda com la llei Rhodes-- i ha confirmat que l'avalarà. La llei, aprovada el 2021, és al Constitucional per un recurs de Vox.
Els darrers casos de violència vicària, l'últim el d'un home que ha matat la dona i els dos fills de 8 anys al Prat de Llobregat, han intensificat el debat obert de fa temps sobre si els maltractadors han de tenir la custòdia dels fills.
Psicòlegs clínics i pediatres especialitzats en l'atenció a les víctimes insisteixen que detectar que hi ha violència al més aviat possible és clau per impedir desenllaços tràgics i que, en el cas dels infants, cal escoltar-los i estar alerta a qualsevol senyal.
La pediatra coordinadora de la unitat d'atenció a les violències de l'hospital Vall d'Hebron, Anna Fàbregas, afegeix que permetre la convivència en aquests supòsits té conseqüències.
"Això emmalalteix, això provoca malaltia sobretot de salut mental, de depressió, ansietat, estrès postraumàtic."
La psicòloga clínica Sonia Vaccaro afirma que créixer al costat d'un individu violent no afavoreix ningú i apunta que acostumen a seguir un patró reincident.
"Sempre hi ha hagut episodis previs. Hem de saber que són individus que tenen una doble façana."
El jutge decidirà si manté o no el règim de visites
Fins ara, la llei considerava que els jutges podien tenir una certa autonomia per acordar aquesta mesura. La novetat és que la custòdia compartida es podrà retirar quan hi hagi denúncies per maltractaments sense afectar el règim de visites, que es podrien mantenir si el jutge instructor confirma que no hi ha risc per als menors.
Fins i tot en aquests casos, el magistrat pot retirar al progenitor denunciat aquest dret o acordar que els contactes amb els fills es facin als punts neutres acordats per preservar la integritat del menor.
La decisió que adopti el jutge podrà ser revisada en funció de l'evolució que segueixi la denúncia per maltractaments, segons Antonio Rubio, membre de la secció de dret matrimonial del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.
"En el moment que es dicti una sentència penal, si aquesta és absolutòria es podran recuperar aquests drets perduts."
Entre altres mesures, la llei de protecció de la infància i l'adolescència també inclou ampliar els terminis de prescripció dels delictes sexuals, de manera que les víctimes podran denunciar anys després els abusos que van patir a la infància.


« Volver
38948340 visitas | Un/una usuario/a conectado/a | cargado en  seg.